IngredienserRecept
Sparrisrisotto Med Citron Och Pecorino

Sparrisrisotto Med Citron Och Pecorino

Dela receptet

Ingredienser

(

4

port.)

1 gul lök
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 stor vitlöksklyfta
1 knippe grön sparris
1 knippe grön sparris
2 msk olivolja
2 msk olivolja
3 dl carnaroliris
3 dl carnaroliris
2 dl torrt vitt, oekat, vin
2 dl torrt vitt, oekat, vin
Ca 16 dl höns- eller grönsaksbuljong
Ca 16 dl höns- eller grönsaksbuljong
3 dl finriven parmesan + till servering
3 dl finriven parmesan + till servering
1 stor citron, rivet skal
1 stor citron, rivet skal
salt och svartpeppar
salt och svartpeppar

Brödsmul

2-3 skivor ljust surdegsbröd, gärna några dagar gammalt
2-3 skivor ljust surdegsbröd, gärna några dagar gammalt
1 liten vitlöksklyfta
1 liten vitlöksklyfta
1 dl finhackade örter (t ex persilja, timjan, basilika)
1 dl finhackade örter (t ex persilja, timjan, basilika)
ca 2 msk olivolja
ca 2 msk olivolja

Gör så här

Riv eller finhacka brödet så att det blir smuligt.

Riv eller finhacka brödet så att det blir smuligt.

Krossa vitlöken och stek den och brödsmulet i rikligt med olivolja tills brödet blivit gyllenbrunt. Lyft upp vitlöken, krydda smulet med salt och vänd slutligen ner finhackade örter. Låt svalna.

Krossa vitlöken och stek den och brödsmulet i rikligt med olivolja tills brödet blivit gyllenbrunt. Lyft upp vitlöken, krydda smulet med salt och vänd slutligen ner finhackade örter. Låt svalna.

Skala och strimla lök och vitlök. Bryt av de hårdare delarna av sparrisstjälkarna, ca 2-3 cm. Strimla de hårdare delarna fint, skär resten i ca 2-3 cm tjocka bitar.

Skala och strimla lök och vitlök. Bryt av de hårdare delarna av sparrisstjälkarna, ca 2-3 cm. Strimla de hårdare delarna fint, skär resten i ca 2-3 cm tjocka bitar.

Hetta upp en gryta med olivolja och fräs lök och vitlök tills löken är mjuk.

Hetta upp en gryta med olivolja och fräs lök och vitlök tills löken är mjuk.

Tillsätt ris och den strimlade sparrisen och låt det fräsa med i några minuter under omrörning. Slå på vinet och låt koka in. Rör då och då.

Tillsätt ris och den strimlade sparrisen och låt det fräsa med i några minuter under omrörning. Slå på vinet och låt koka in. Rör då och då.

Tillsätt lite av buljongen och låt den koka in på fortsatt svag värme och rör då och då under tiden. Späd i omgångar med buljong efterhand som vätskan kokar in.

Tillsätt lite av buljongen och låt den koka in på fortsatt svag värme och rör då och då under tiden. Späd i omgångar med buljong efterhand som vätskan kokar in.

Låt riset sjuda tills det har blivit mjukt men med lite kärna i mitten Rör kraftigt på slutet av koktiden så att stärkelsen från riset gör att risotton blir krämig. Tillsätt ev mer buljong.

Låt riset sjuda tills det har blivit mjukt men med lite kärna i mitten Rör kraftigt på slutet av koktiden så att stärkelsen från riset gör att risotton blir krämig. Tillsätt ev mer buljong.

Risotton ska när den är färdigkokt vara som en lös gröt. Lägg ner sparrisen som du skar i lite större bitar, tillsätt också rivet citronskal.

Risotton ska när den är färdigkokt vara som en lös gröt. Lägg ner sparrisen som du skar i lite större bitar, tillsätt också rivet citronskal.

Stäng av värmen, rör ner parmesanen och smaka av med salt och peppar. Lägg på lock och låt stå ett par minuter. Toppa med mer peccorino och det stekta brödsmulet. Servera genast med nygrillad kyckling.

Stäng av värmen, rör ner parmesanen och smaka av med salt och peppar. Lägg på lock och låt stå ett par minuter. Toppa med mer peccorino och det stekta brödsmulet. Servera genast med nygrillad kyckling.

Passar bra till

Sparrisrisotto Med Citron Och Pecorino

- Fler recept -

Guldfågeln AB
www.guldfageln.se
Box 98, 386 02 Mörbylånga
Tel. 0485 - 495 00
Fax. 0485 - 404 55
Konsumentkontakt. 0485 - 495 00
Sidor
ReceptProdukterGrilltips
Produkter